ΜΟΝΙΜΗ ΕΚΘΕΣΗ

Τη μόνιμη έκθεση του Μουσείου αποτελούν αναπαραστάσεις παραδοσιακών εργαστηρίων.

Η μόνιμη έκθεση απαρτίζεται από την αίθουσα εισαγωγής στην παραδοσιακή κεραμική, το εργαστήριο κατασκευής αγγείων χωρίς τη χρήση τροχού,
το εργαστήριο κατασκευής αγγείων στον χειροκίνητο τροχό («τροχί») και
το εργαστήριο κατασκευής αγγείων στον ποδοκίνητο τροχό.
Σε αυτούς τους χώρους παρουσιάζεται μια συνολική εικόνα της ελληνικής παραδοσιακής κεραμικής από τις αρχές του 19ου ως τα μέσα του 20ού αιώνα.

Mε εποπτικό υλικό (κείμενα, φωτογραφίες, βίντεο, χάρτες), σκηνικές αναπαραστάσεις των τριών τύπων εργαστηρίων που λειτούργησαν στον ελλαδικό χώρο κατά τους νεότερους χρόνους, και άλλα εκθέματα (αντικείμενα, έγγραφα, στερεοσκόπιο κ.ο.κ.), ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να αντλήσει ποικίλες πληροφορίες για την τεχνολογία και το ρόλο της παραδοσιακής κεραμικής τέχνης, για τα στάδια και τις τεχνικές κατασκευής, την τυπολογία και τις χρήσεις των αγγείων, την παρουσία των αγγείων στην καθημερινή ζωή και τα έθιμα.
Kύριος στόχος της μόνιμης έκθεσης είναι η παρουσίαση, μέσα από επιλεγμένο εποπτικό υλικό, πληροφοριών στον επισκέπτη με τρόπο άμεσο και εύληπτο, ώστε να προσλάβει μια ζωντανή εικόνα για τις επιμέρους εκφάνσεις της κεραμικής τέχνης στην Eλλάδα.

Pott / Pott

 

Το Κέντρο Μελέτης Νεώτερης Κεραμεικής φιλοξενεί την έκθεση Pott / Pott, του The Symptom Projects, από τις 17 Δεκεμβρίου 2022 έως τις 7 Ιανουαρίου 2023.

Η έκθεση Pott / Pott, εντάσσεται στον εκθεσιακό κύκλο «Τα δημώδη», του The Symptom Projects, που επιχειρεί να διερευνήσει μέσα από τους προβληματισμούς της σύγχρονης σκέψης και αισθητικής τη δημώδη παράδοση. Η παρούσα έκθεση, έχει ως θέμα την καλλιτεχνική διάσταση της παραδοσιακής κεραμικής. Μέσα από τα έργα των καλλιτεχνών, αλλά και τα κείμενα του καταλόγου, αναγνωρίζεται μια μέριμνα στην εργασία του αγγειοπλάστη που είναι πέραν του χρηστικού ορίζοντα του αντικειμένου του. Ο πληθωρισμός των χρωμάτων, οι τεχνικές των υαλώσεων, τα παράδοξα σχήματα, όπως για παράδειγμα τα ανθρωπόμορφα και ζωόμορφα αγγεία, όλα κάτι μαρτυρούν, κάτι που ’ναι πέραν της προφανούς αλήθειας του αντικειμένου, αυτή τη διεστραμμένη πλευρά της αισθητικής απόλαυσης. Οι καλλιτέχνες της έκθεσης επιχειρούν έτσι με το κεραμικό τους έργο, να συνομιλήσουν ισότιμα μ’ ένα συγκεκριμένο παραδοσιακό αγγείο, να εντοπίσουν τα καλλιτεχνικά του σημεία, τις εκκεντρικές απολαύσεις του αγγειοπλάστη του και να τις ανακαλέσουν στην εμπειρία του έργου τους. Η προσέγγιση τους δεν είναι φορμαλιστική, αλλά μια αφαιρετική, αναστοχαστική διερεύνηση χειρονομιών που εντοπίζονται στο παραδοσιακό έργο, εκθέτοντάς το.

 

Τοποθεσία: Μουσείο Νεώτερης Κεραμεικής, Μελιδώνη 4-6, Αθήνα.

Εγκαίνια: Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2022, 19.00.

Διάρκεια: 18 Δεκεμβρίου 2022 – 7 Ιανουαρίου 2023

Ωράριο Έκθεσης: Δευτέρα – Σάββατο 4-8μμ.

Τις παραμονές και τις ημέρες των εορτών η έκθεση θα είναι κλειστή.

 

Επιμέλεια έκθεσης: Αποστόλης Αρτινός

 

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Δημήτρης Αμελαδιώτης, Ευγενία Βερελή, Γιώργος Γεροντίδης, Βασίλης Ζωγράφος, Κωνσταντίνος Λαδιανός, Μαρία Λιανού, Μαρία Λοϊζίδου, Ναταλία Μαντά, Μάρω Μιχαλακάκου,  Ειρήνη Μπαχλιτζανάκη, Μαλβίνα Παναγιωτίδη, Αλίκη Παλάσκα, Πάνος Προφήτης, Ζωή Σκλέπα, Γιώργος Τσεριώνης, Μιχάλης Χαραλάμπους, Δέσποινα Χαριτωνίδη, Hope (Κωνσταντίνος Ντάγκας).

 

 

Η έκθεση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ.

Περισσότερες πληροφορίες: http://the-symptom-projects.blogspot.com

 

 

ΠΕΡΙΟΔΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ

Στο χώρο περιοδικών εκθέσεων του Μουσείου διοργανώνονται εκθέσεις παραδοσιακής και σύγχρονης κεραμικής, αλλά και άλλες εικαστικές εκθέσεις με στόχο την προσέλκυση όλων των κατηγοριών κοινού στο μουσειακό περιβάλλον.

(Σημειώνεται ότι o xώρος των περιοδικών εκθέσεων αυτή την περίοδο δεν είναι επισκέψιμος για το κοινό.)

 

ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ

 

Tōki 陶器  ¨Εμπνεύσεις από τον Πολιτισμό και την Καρδιά της Ιαπωνίας¨

Ατομική έκθεση  της Γλύπτριας Ντίνας Αναστασιάδου

 

Διάρκεια της έκθεσης: 5-20 Οκτωβρίου 2018

 

Η έκθεση αυτή μεταφέρει  μέσα από την κεραμική γλυπτική της καλλιτέχνιδας την αισθητική της αρχιτεκτονικής κουλτούρας  των οικισμάτων της αριστοκρατίας του 3ου-7ου αιώνα. Τα έργα παρουσιάζουν ιδιότυπη γεωμετρική ταυτότητα με σύγχρονη εκδοχή.

Μικροί  ΄΄αδριάντες΄΄ κυπρίνοι  σύμβολα μακροζωϊας  και ευημερίας  αποτελούν πόλο έλξης  για τον επισκέπτη της έκθεσης.

Τα γλυπτά κεραμικά άλογα είναι ενταγμένα στα Haniwa πήλινα γλυπτά  αντικείμενα λατρείας που τίμησαν  υψηλά πρόσωπα στην Ιαπωνία ενώ διατηρούν την σύγχρονη  άποψη τους.

Σχεδόν όλα  τα εκθεσιακά γλυπτά  κεραμικής  έχουν την σφραγίδα  της ιαπωνικής πατίνας ΄΄Ρακού΄΄  και  αποτελούν κρίκο αλυσίδας  των κεραμικών της Ιαπωνίας με αυτά της Ντίνας Αναστασιάδου.

Η έκθεση  τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού Ελλάδας, της Ιαπωνικής Πρεσβείας και του Ελληνο-Ιαπωνικού Συνδέσμου.

 

‘Ωρες λειτουργίας της έκθεσης

Δευτέρα έως Παρασκευή 10.00 – 15.00

Δευτέρα – Τετάρτη – Παρασκευή 18:30 – 20:30

Σάββατο & Κυριακή 10:30 – 13:30

 

Καλλιτεχνική Επιμέλεια Μάγδα Μυστικού – Καραγιαννιώτου

Δημοσιογράφος  – Εκπρόσωπος  Ε.Δ.Σ.Τ.Ε.  (Ένωση Δημοσιογράφων και Συγγραφέων Τουρισμού Ελλάδος)

 

 

 

Διεύθυνση: Μελιδώνη 4-6, 105 53 Αθήνα, τηλέφωνο: 210-3318491/2, email: kmnk@otenet.gr, facebook: Κέντρο Μελέτης Νεώτερης Κεραμεικής, www.potterymuseum.gr

 

       

 

 

 

 

“H κεραμική ενώνει” 

Με αφορμή το Ευρωπαϊκό έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018 παρουσιάζεται στο Κέντρο Μελέτης Νεώτερης Κεραμεικής – Ίδρυμα οικ. Γ. Ψαρόπουλου περιοδική έκθεση με θέμα «Η κεραμική ενώνει» σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ουγγαρίας και την Πρεσβεία της Λετονίας στην Αθήνα.

 

Η έκθεση περιλαμβάνει την ενότητα  Κεραμική και συντεχνία με έργα κεραμικά και χαρακτικά του Ούγγρου καλλιτέχνη Janos Lipovics, καθώς και την ενότητα Ο δρόμος του Ηλίου με έργα πορσελάνης της Λετονής καλλιτέχνιδας KristīneNuķePanteļejeva.

 

Κατ’ αυτόν τον τρόπο δημιουργείται ένα δίκτυο συνεργασίας, ανταλλαγής απόψεων και τεχνογνωσίας πάνω στον τομέα της κεραμικής, αναδεικνύοντας τη διαφορετικότητα στο χώρο της τέχνης και ενισχύοντας την πολυεπίπεδη συνεργασία μεταξύ των χωρών με απώτερο στόχο την προσέγγιση νέου κοινού.

 

Η έκθεση εντάσσεται στον εορτασμό για την Διεθνή Ημέρα Μουσείων που φέτος έχει ως θέμα «Μουσεία και (δια)δίκτυα. Νέες προσεγγίσεις, νέο κοινό».

 

Διάρκεια έκθεσης:

18 Μαΐου – 20 Ιουνίου 2018

 

Ωράριο λειτουργίας έκθεσης:

Δευτέρα – Παρασκευή 09.00-15.00, Τετάρτη 18.00-20.00,

Κυριακή (20/05 &17/06) 10.00-14.00

 

 

Μελιδώνη 4-6 και Αγίων Ασωμάτων, Θησείο

τηλ. : 210-3318491/2, email: kmnk@otenet.gr, www.potterymuseum.gr

 

 

 

“Σχέσεις από πηλό – Lens of clay” Aτομική έκθεση Πωλίνας Κασιμάτη

 

Στην γλυπτική εγκατάσταση «Σχέσεις απο Πηλό- Lens of Clay», η εικαστικός Πωλίνα Κασιμάτη, με την άσκηση της αφαίρεσης και των επαναλαμβανόμενων μονάδων συνθέτει την ανθρώπινη μορφή στη δημόσια έκφραση της.

Η ανθρώπινη μορφή γίνεται ο κύριος αρχιτεκτονικός χώρος της εγκατάστασης στο μουσείο, είναι το κεντρικό σημείο από το οποίο προσανατολίζονται τα άλλα στοιχεία, το φώς, το περιβάλλον, ο ήχος και κυρίως το βλέμμα και η αντίληψη των θεατών.

Η εικαστικός μέσω του πηλού «ενσαρκώνει» διαφορετικούς χαρακτήρες, ενεργούς πολίτες που μέσα από το σχήμα τους, τη φυσιολογία και την υλικότητα τους συνθέτουν τη μορφή μιας εμπειρίας, τον τόπο και το σημάδι της υποκειμενικότητας του χαρακτήρα στο δημόσιο χώρο. Εκφράσεις, κινήσεις, εναγκαλισμοί συμβάλλουν στη σύνθεση των χαρακτήρων/πολιτών και κατευθύνουν το μουσειακό χώρο και την υποκειμενική, σωματική συνειδητοποίηση των θεατών.

Η κατανόηση της παρουσίας αποτελεί βασική θεματική στο έργο της Κασιμάτη, που διευρύνεται στο «Σχέσεις από Πηλό – Lens of Clay», με την έρευνα της εικαστικού στην αντίληψη του ζωντανού σώματος, της ανθρώπινης μορφής, και της σωματικής παρουσίας ως καλλιτεχνικού μέσου.

Η ζωτικότητα των μορφών στη συγκεκριμένη έκθεση δεν διαμεσολαβείται τεχνικά μέσω του βίντεο, της κινούμενης εικόνας και της τεχνολογίας. Με την εφαρμογή αρχαίων και διαχρονικών καλλιτεχνικών πρακτικών η Κασιμάτη επιτυγχάνει να σωματοποιήσει τον εικαστικό χώρο μέσω της παρουσίασης σωμάτων από πηλό, που καταφέρνουν να υπάρξουν όχι μόνο ως αντικείμενο της αντίληψης, αλλά ως τόπος προέλευσής του, το μηδενικό του σημείο.

 Διάρκεια έκθεσης 27 Απριλίου – 11 Μαϊου 2018

Επιμέλεια – Παραγωγή “Σχέσεις από Πηλό- Lens of Clay”

Η Αστική Μη Κερδοσκοπική Out of the Box Intermedia ιδρύθηκε το 2008 στο Λονδίνο και την Αθήνα και ειδικεύεται στην έρευνα και την παραγωγή διατομεακών πρότζεκτ με τη διεθνή συνεργασία πανεπιστημίων, καλλιτεχνικών ομάδων και επιστημονικών ιδρυμάτων. Η εταιρία είναι εγγεγραμμένη στο Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων του Υπουργείου Πολιτισμού και διοργανώνει καλλιτεχνικές παραγωγές, εκπαιδευτικά προγράμματα, συνέδρια, δημοσιεύσεις. Έχει υποστηριχθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού, το Υπουργείο Τουρισμού, το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Πολιτισμού, το Βρετανικό Συμβούλιο, το Γαλλικό Ινστιτούτο, το Ίδρυμα ΝΕΟΝ και ιδιωτικές εταιρίες.

https://www.youtube.com/user/OutOfBoxIntermedia/videos 

http://www.outoftheboxintermedia.org

Εκθέσεις που έχουν φιλοξενηθεί στο Κέντρο Μελέτης Νεώτερης Κεραμεικής:

Με αφορμή μια στάμνα

Στην έκθεση παρουσιάζονται αντιπροσωπευτικά δείγματα στάμνας από όλο τον ελλαδικό χώρο, αντικείμενα από τη συλλογή του μουσείου

Η κεραμίστρια Ήρα Τριανταφυλλίδη

Έκθεση με τα ζωόμορφα μικρογλυπτά της κεραμίστριας Ήρας Τριανταφυλλίδου, αντικείμενα από τη συλλογή του μουσείου.

Ελευθερία Δροσάκη Αναδρομική Έκθεση

Αναδρομική έκθεση με έργα της σημαντικής κεραμίστριας Ελευθερίας Δροσάκη

Ο πήλινος μικρόκοσμος της Αγγελικής Χαριτωνίδου

Η συλλογή κεραμικών της αρχαιολόγου Αγγελικής Χαριτωνίδου, η οποία έχει παραχωρηθεί στο Κέντρο Μελέτης Νεώτερης Κεραμικής.

"Εντυπώσεις" της Κυβέλης Μακρή

Η έκθεση “εντυπώσεις” περιελάμβανε έργα γλυπτικής κεραμικής της Κυβέλης Μακρή μέσα από μια λιτή, αφαιρετική προσέγγιση, συνδυασμένα με ανακυκλωμένα μέταλλα, ξύλο και plexiglass.

Κεραμικές Διαδρομές

Ομαδική έκθεση δέκα σύγχρονων κεραμιστών από όλη την Ελλάδα.

  • Βούλα Δασκαλοπούλου
  • Έφη Φουνκ
  • Ελένη Κουσίδου
  • Τάκης Παπαζαφειρόπουλος
  • Τάσος Πατινιώτης
  • Κατερίνα Δραμιτινού
  • Μαριάνθη Σφακιανάκη
  • Μανώλης Πατραμάνης
  • Αντιγόνη Πανταζή
  • Μαρίνα Ταλιαδούρου

"Κεραμική και Ύφασμα" σε συνεργασία με την πρεσβεία της Κροατίας

Έκθεση του Κροάτη καλλιτέχνη ZELJKO PUSIC με υφάσματα εμπνευσμένα από διακοσμητικά μοτίβα της χαλκολιθικής κεραμικής της Κροατίας.