ΜΟΝΙΜΗ ΕΚΘΕΣΗ

Τη μόνιμη έκθεση του Μουσείου αποτελούν αναπαραστάσεις παραδοσιακών εργαστηρίων.

Η μόνιμη έκθεση απαρτίζεται από την αίθουσα εισαγωγής στην παραδοσιακή κεραμική, το εργαστήριο κατασκευής αγγείων χωρίς τη χρήση τροχού,
το εργαστήριο κατασκευής αγγείων στον χειροκίνητο τροχό («τροχί») και
το εργαστήριο κατασκευής αγγείων στον ποδοκίνητο τροχό.
Σε αυτούς τους χώρους παρουσιάζεται μια συνολική εικόνα της ελληνικής παραδοσιακής κεραμικής από τις αρχές του 19ου ως τα μέσα του 20ού αιώνα.

Mε εποπτικό υλικό (κείμενα, φωτογραφίες, βίντεο, χάρτες), σκηνικές αναπαραστάσεις των τριών τύπων εργαστηρίων που λειτούργησαν στον ελλαδικό χώρο κατά τους νεότερους χρόνους, και άλλα εκθέματα (αντικείμενα, έγγραφα, στερεοσκόπιο κ.ο.κ.), ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να αντλήσει ποικίλες πληροφορίες για την τεχνολογία και το ρόλο της παραδοσιακής κεραμικής τέχνης, για τα στάδια και τις τεχνικές κατασκευής, την τυπολογία και τις χρήσεις των αγγείων, την παρουσία των αγγείων στην καθημερινή ζωή και τα έθιμα.
Kύριος στόχος της μόνιμης έκθεσης είναι η παρουσίαση, μέσα από επιλεγμένο εποπτικό υλικό, πληροφοριών στον επισκέπτη με τρόπο άμεσο και εύληπτο, ώστε να προσλάβει μια ζωντανή εικόνα για τις επιμέρους εκφάνσεις της κεραμικής τέχνης στην Eλλάδα.

ΠΕΡΙΟΔΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ

Στο χώρο περιοδικών εκθέσεων του Μουσείου διοργανώνονται εκθέσεις παραδοσιακής και σύγχρονης κεραμικής, αλλά και άλλες εικαστικές εκθέσεις με στόχο την προσέλκυση όλων των κατηγοριών κοινού στο μουσειακό περιβάλλον.

Ενδεικτικά εκθέσεις που έχουν φιλοξενηθεί στο Κέντρο Μελέτης Νεώτερης Κεραμεικής είναι:

Με αφορμη μια σταμνα

Στην έκθεση παρουσιάζονται αντιπροσωπευτικά δείγματα στάμνας από όλο τον ελλαδικό χώρο, αντικείμενα από τη συλλογή του μουσείου

Η κεραμιστρια Ηρα Τριανταφυλλιδη

Έκθεση με τα ζωόμορφα μικρογλυπτά της κεραμίστριας Ήρας Τριανταφυλλίδου, αντικείμενα από τη συλλογή του μουσείου.

Ελευθερια Δροσακη αναδρομικη εκθεση

Αναδρομική έκθεση με έργα της σημαντικής κεραμίστριας Ελευθερίας Δροσάκη

Ο πηλινος μικροκοσμος της Αγγελικης Χαριτωνιδου

Η συλλογή κεραμικών της αρχαιολόγου Αγγελικής Χαριτωνίδου, η οποία έχει παραχωρηθεί στο Κέντρο Μελέτης Νεώτερης Κεραμικής.

Εντυπωσεις της Κυβελης Μακρη

Η έκθεση “εντυπώσεις” περιελάμβανε έργα γλυπτικής κεραμικής της Κυβέλης Μακρή μέσα από μια λιτή, αφαιρετική προσέγγιση, συνδυασμένα με ανακυκλωμένα μέταλλα, ξύλο και plexiglass.

Κεραμικες Διαδρομες

Ομαδική έκθεση δέκα σύγχρονων κεραμιστών από όλη την Ελλάδα.

  • Βούλα Δασκαλοπούλου
  • Έφη Φουνκ
  • Ελένη Κουσίδου
  • Τάκης Παπαζαφειρόπουλος
  • Τάσος Πατινιώτης
  • Κατερίνα Δραμιτινού
  • Μαριάνθη Σφακιανάκη
  • Μανώλης Πατραμάνης
  • Αντιγόνη Πανταζή
  • Μαρίνα Ταλιαδούρου

Κεραμικη και Υφασμα σε συνεργασια με την πρεσβεια της Κροατιας

Έκθεση του Κροάτη καλλιτέχνη ZELJKO PUSIC με υφάσματα εμπνευσμένα από διακοσμητικά μοτίβα της χαλκολιθικής κεραμικής της Κροατίας.