ΣΧΟΛΕΙΑ

ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ 2019-2020

Από τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2019 οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί μπορούν να επικοινωνούν με το Μουσείο για να δηλώσουν συμμετοχή στα οργανωμένα σχολικά εκπαιδευτικά προγράμματα.

 

 

 

Στο Κέντρο Μελέτης οργανώνονται εκπαιδευτικά προγράμματα για όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης (παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας, άτομα με αναπηρία και άλλες ειδικές κοινωνικές ομάδες) προσαρμοσμένα στα ενδιαφέροντα και το γνωστικό επίπεδο κάθε ηλικίας.

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα αποβλέπουν στη γνωριμία των μαθητών με όλες τις πτυχές της νεώτερης χρηστικής κεραμικής και του λαϊκού βίου του χθες, αλλά και στην εξοικείωσή τους με το ευρύτερο μουσειακό περιβάλλον. Είναι σχεδιασμένα σύμφωνα με το αναλυτικό πρόγραμμα και εφαρμόζονται ανάλογα με την ηλικία των μαθητών. Βασίζονται στη διαθεματική προσέγγιση και προσαρμόζονται στον εκθεσιακό χώρο όπου υλοποιούνται, δίνοντας, παράλληλα, δυνατότητα για επέκταση της εκπαιδευτικής διαδικασίας  και εκτός σχολείου.

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα αναδεικνύουν τις διαφορετικές εκφάνσεις τις παραδοσιακής κεραμικής, αξιοποιώντας ως εργαλεία, το βιωματικό παιχνίδι και την ενεργητική συμμετοχή των μαθητών.

 

Όλα τα προγράμματα είναι βιωματικά και παρέχουν στους μαθητές τη δυνατότητα να δημιουργήσουν τα δικά τους έργα αξιοποιώντας το γήινο υλικό του πηλού.

 

Στόχοι των εκπαιδευτικών προγραμμάτων:
–       Προσέγγιση  του γήινου υλικού του πηλού
–       Επαφή με τις διαφορετικές εκφάνσεις της νεότερης παραδοσιακής κεραμικής

–       Επαφή με την αρχαία ιστορία και τη μυθολογία
–       Ανάδειξη της νεώτερης πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας
–       Ανάπτυξη δεξιοτήτων όπως είναι η παρατηρητικότητα, η συμμετοχική δραστηριότητα, η καλλιέργεια της αισθητικής αγωγής
–       Ενίσχυση του εκπαιδευτικού ρόλου του μουσείου
–       Εξοικείωση με το μουσειακό περιβάλλον

 

 

 

 

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου για σχολικές ομάδες διαμορφώνονται ως εξής:

 

Γνωρίζω την κεραμική παράδοση της χώρας μου

Για μαθητές όλων των τάξεων του Δημοτικού

Με εργαλείο τα αντικείμενα, τα παιδιά ανακαλύπτουν βιωματικά πτυχές της καθημερινότητας του παρελθόντος και αναγνωρίζουν τη χρήση των κεραμικών σκευών μέσω της σύγκρισης με αντίστοιχα σύγχρονα αντικείμενα.

Μέσω του παιχνιδιού και χρησιμοποιώντας τον πηλό ως μέσον έκφρασης, οι μαθητές προσεγγίζουν το υλικό, ενώ, περιδιαβαίνοντας τις αίθουσες του Μουσείου, συλλέγουν πληροφορίες για τη θέση της κεραμικής στην καθημερινή ζωή του 19ου και 20ού αιώνα.

Το πρόγραμμα, κατάλληλα προσαρμοσμένο, απευθύνεται και σε μαθητές Γυμνασίου.

Ελιά, λάδι και κεραμικά

Για μαθητές της  Β΄, Γ΄ και Δ΄ τάξης

Το πρόγραμμα αποτελεί αφορμή για συζήτηση σχετικά με τη σπουδαιότητα της ελιάς στην καθημερινή ζωή. Μέσω του κατάλληλου εποπτικού υλικού, οι μαθητές αντλούν πληροφορίες για την ελαιοπαραγωγή και τον ευεργετικό ρόλο του δέντρου στη διατροφή. Επίσης, γνωρίζουν αντιπροσωπευτικούς τύπους αγγείων αποθήκευσης και μεταφοράς λαδιού και ελαιών.

Η αγγειοπλαστική στα αρχαία και νεώτερα χρόνια

Για μαθητές της Γ’ και Δ’ τάξης του δημοτικού

Το πρόγραμμα επιδιώκει οι μαθητές να γνωρίσουν την εξέλιξη της αγγειοπλαστικής, να μάθουν τη χρηστικότητα των αρχαίων αγγείων, τα σχήματα, τα μοτίβα και τις παραστάσεις με τα οποίες διακοσμούνταν.

Πώς κατασκευάζονταν τα αρχαία αγγεία, ποιες τεχνικές διακόσμησης χρησιμοποιούσαν οι αγγειοπλάστες στην αρχαία Ελλάδα? Πώς έφτιαχναν τα μελανόμορφα και ερυθρόμορφα αγγεία?

Ένα ταξίδι στον μαγικό κόσμο της κεραμικής από την αρχαιότητα έως σήμερα.

 

Παίζοντας στο χρόνο

Για μαθητές της Δ΄, Ε’ και Στ’ τάξης

Ποια είναι τα αγαπημένα παιχνίδια των παιδιών σήμερα και ποια ήταν παλιότερα; Από ποια υλικά κατασκευάζονταν τα παιχνίδια της αρχαιότητας και από ποια σήμερα;

Σε όλα αυτά τα ερωτήματα επιχειρεί να απαντήσει το πρόγραμμα εξοικειώνοντας τα παιδιά με την αγαπημένη τους έννοια, το παιχνίδι.

Παίζοντας ατομικά ή ομαδικά, τα παιδιά χρησιμοποιούν ή κατασκευάζουν παιχνίδια από πηλό.

 

Από χώμα και νερό

Για παιδιά προσχολικής ηλικίας

Το πρόγραμμα εστιάζει στη βιωματική προσέγγιση του πηλού για την κατασκευή αντικειμένων καθημερινής χρήσης διαχρονικά και κυρίως στην εξοικείωση των παιδιών με την τέχνη της αγγειοπλαστικής. Τα παιδιά, μέσω του δραματικού παιχνιδιού, αποκωδικοποιούν βιωματικά πήλινα παραδοσιακά σκεύη συγκρίνοντάς τα με αντίστοιχα σύγχρονα. 

Προγραμματισμός επίσκεψης στο Μουσείο 

Στα προγράμματα μπορούν να συμμετάσχουν ομάδες των 25-30  ατόμων μετά από συνεννόηση (Δευτέρα – Παρασκευή, τηλ. επικοινωνίας  210-3318491-2,  αρμόδια κα Φωτεινή Κατσαούνη εκπαιδευτικός – μουσειολόγος).

Υλοποιούνται δύο προγράμματα καθημερινά.

 

Χρήσιμα στοιχεία:
Διεύθυνση Μουσείου: Μελιδώνη 4-6 και Αγίων Ασωμάτων, Θησείο
Emailkmnk@otenet.gr

 

 

ΜΟΥΣΕΙΟΣΚΕΥΕΣ

Δανειστικό εκπαιδευτικό υλικό με θέμα

“Γνωρίζω την κεραμική παράδοση της χώρας μου”

 

Η μουσειοσκευή σχεδιάστηκε με ευγενική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος με σκοπό τη διακίνησή της σε σχολεία απομακρυσμένων περιοχών τόσο της νησιωτικής όσο και της υπόλοιπης περιφέρειας. Με το εκπαιδευτικό υλικό που περιέχει, επιδιώκει όσοι εκπαιδευτικοί δεν έχουν πρόσβαση στο Μουσείο, να εμπλουτίσουν το αναλυτικό πρόγραμμα του σχολείου εξοικειώνοντας τα παιδιά με βασικές πτυχές της νεώτερης παραδοσιακής κεραμικής του τόπου μας.

 

Η μουσειοσκευή απευθύνεται σε όλες τις τάξεις του δημοτικού και ο εκπαιδευτικός μπορεί να χρησιμοποιήσει το υλικό με όποιον τρόπο θεωρεί ορθότερο για την ομάδα του, προτρέποντας τους μαθητές να συμμετάσχουν ενεργά στην παρουσίαση.

 

Ο δανεισμός της μουσειοσκευής γίνεται για 10-15 ημέρες δωρεάν και οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί μπορούν να επικοινωνούν σχετικά με το Μουσείο στα τηλέφωνα 210-3318491-2 (αρμόδια κα Φωτεινή Κατσαούνη).

 

 

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΕΙΔΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΚΟΙΝΟΥ

Το Κέντρο υποστηρίζοντας τον κοινωνικό του ρόλο επιδιώκει να είναι χώρος ανοιχτός προς όλες τις κατηγορίες κοινού.

Σε αυτό το πλαίσιο εφαρμόζει εκπαιδευτικά προγράμματα για άτομα με αναπηρία

  • άτομα με κινητική δυσκολία
  • άτομα με προβλήματα ακοής ή όρασης
  • άτομα με ψυχικές ή άλλες διαταραχές

και άλλες ευπαθείς κοινωνικές ομάδες όπως είναι τα εξαρτημένα άτομα, οι πρόσφυγες, άτομα τρίτης ηλικίας, κ.α.

 

Τα παραπάνω προγράμματα είναι βιωματικά, καθώς οι συμμετέχοντες έρχονται σε επαφή με την άμορφη μάζα του πηλού και υλοποιούνται δωρεάν κατόπιν συνεννοήσεως με το μουσείο.

 

Για κλείσιμο επισκέψεων τηλ. επικοινωνίας 210-3318491/2.

 

Σημειώνεται ότι το μουσείο είναι προσβάσιμο σε άτομα με κινητικές δυσκολίες.

 

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΚΕΡΑΜΙΚΗΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

 

Εργαστήρια για παιδιά

 

Στο μουσείο υλοποιούνται σε μόνιμη βάση (κάθε Σάββατο 11.00΄- 13.00΄) εργαστήρια κεραμικής για παιδιά ηλικίας 5-12 ετών.

Τα παιδικά εργαστήρια κεραμικής στοχεύουν στην καλλιέργεια της δημιουργικότητας, της φαντασίας και της συνθετικής ικανότητας των παιδιών.

Ο άμορφος πηλός αποκτά σχήμα και όγκο στα χέρια των παιδιών. Πηγή έμπνευσης για τις δημιουργίες τους είναι θέματα από την αρχαιότητα, τη λαϊκή παράδοση, την ιστορία της τέχνης κ.α.

Κατά τη διάρκεια των εργαστηρίων τα παιδιά μαθαίνουν βασικές τεχνικές κατασκευής, διακόσμησης, εφυάλωσης και ψησίματος των κεραμικών τους.

Οι θεματικές ενότητες των εργαστηρίων εναλλάσσονται και είναι αναγκαία η έγκαιρη δήλωση συμμετοχής στα τηλέφωνα 210-3318491/2.

 

 

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ

Κυριακές στο Μουσείο

Από τον Οκτώβριο έως τον Ιούνιο Κυριακές υλοποιούνται στο μουσείο θεματικά εργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά ηλικίας 5-12 ετών με ποικίλη θεματολογία όπως π.χ.

 

  • Εργαστήρι ψηφιδωτού με θέμα «Η κεραμική συναντά το ψηφιδωτό»

 

  • Κινησιολογικό Εκφραστικό εργαστήρι με θέμα «Τα συναισθήματα»

 

  • Αφηγήσεις παραμυθιών εμπνευσμένες από τη λαϊκή μας παράδοση

 

  • Θεατρικές παραστάσεις εκπαιδευτικού χαρακτήρα

 

  • Άλλες δράσεις

 

 

 

ΘΕΡΙΝΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

 

Καλοκαιρινό εκπαιδευτικό εργαστήρι με θέμα την κεραμική

 

Τρίτη 25 Ιουνίου 2019, 11.00-13.00

 

Τα σχολεία κλείνουν, οι διακοπές αρχίζουν για τους μικρούς μας φίλους !!!

Ευκαιρία να αξιοποιήσουμε δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο μας!!!

 

Με άξονα τον πηλό θα ανακαλύψουμε την μαγεία της κεραμικής τέχνης, θα μάθουμε  για τα αγγεία και τις χρήσεις τους, θα πειραματιστούμε δημιουργώντας κεραμικά εμπνευσμένα από καλοκαιρινά θέματα, θα παίξουμε και θα γευτούμε διαφορετικές τεχνικές και χρώματα.

 

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 6-12 ετών.

 

Κόστος: 12,00 ευρώ

 

Πληροφορίες – Δηλώσεις συμμετοχής: τηλ. 210-3318491/2 & email kmnk@otenet.gr

 

Το πρόγραμμα θα επαναληφθεί την Πέμπτη 27 Ιουνίου στις 11.00΄.

 

Μελιδώνη 4-6 και Αγίων Ασωμάτων, Θησείο 105 53 Αθήνα