ΣΧΟΛΕΙΑ

ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ

Από τη Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2018 οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί μπορούν να επικοινωνούν με το Μουσείο για να δηλώσουν συμμετοχή στα οργανωμένα σχολικά εκπαιδευτικά προγράμματα.

 

 

Στο Κέντρο Μελέτης οργανώνονται εκπαιδευτικά προγράμματα για όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης (παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας, άτομα με αναπηρία και άλλες ειδικές κοινωνικές ομάδες) προσαρμοσμένα στα ενδιαφέροντα και το γνωστικό επίπεδο κάθε ηλικίας.

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα αποβλέπουν στη γνωριμία των μαθητών με όλες τις πτυχές της νεώτερης χρηστικής κεραμικής και του λαϊκού βίου του χθες, αλλά και στην εξοικείωσή τους με το ευρύτερο μουσειακό περιβάλλον. Είναι σχεδιασμένα σύμφωνα με το αναλυτικό πρόγραμμα και εφαρμόζονται ανάλογα με την ηλικία των μαθητών. Βασίζονται στη διαθεματική προσέγγιση και προσαρμόζονται στον εκθεσιακό χώρο όπου υλοποιούνται, δίνοντας, παράλληλα, δυνατότητα για επέκταση της εκπαιδευτικής διαδικασίας  και εκτός σχολείου.

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα αναδεικνύουν τις διαφορετικές εκφάνσεις τις παραδοσιακής κεραμικής, αξιοποιώντας ως εργαλεία, το βιωματικό παιχνίδι και την ενεργητική συμμετοχή των μαθητών.

 

Όλα τα προγράμματα είναι βιωματικά και παρέχουν στους μαθητές τη δυνατότητα να δημιουργήσουν τα δικά τους έργα αξιοποιώντας το γήινο υλικό του πηλού.

 

Στόχοι των εκπαιδευτικών προγραμμάτων:
–       προσέγγιση  του γήινου υλικού του πηλού
–       επαφή με τις διαφορετικές εκφάνσεις της νεότερης παραδοσιακής κεραμικής και το λαϊκό βίο του χθες
–       ανάδειξη νεώτερης πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας
–       ανάπτυξη δεξιοτήτων στους μαθητές όπως είναι η παρατηρητικότητα, η συμμετοχική δραστηριότητα, η καλλιέργεια της          αισθητικής αγωγής
–       ενίσχυση του εκπαιδευτικού ρόλου του μουσείου
–       εξοικείωση με το μουσειακό περιβάλλον

 

 

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου για σχολικές ομάδες διαμορφώνονται ως εξής:

 

Γνωρίζω την κεραμική παράδοση της χώρας μου

Για μαθητές όλων των τάξεων του Δημοτικού

Με εργαλείο τα αντικείμενα, τα παιδιά ανακαλύπτουν βιωματικά πτυχές της καθημερινότητας του παρελθόντος και αναγνωρίζουν τη χρήση των κεραμικών σκευών μέσω της σύγκρισης με αντίστοιχα σύγχρονα αντικείμενα.

Μέσω του παιχνιδιού και χρησιμοποιώντας τον πηλό ως μέσον έκφρασης, οι μαθητές προσεγγίζουν το υλικό, ενώ, περιδιαβαίνοντας τις αίθουσες του Μουσείου, συλλέγουν πληροφορίες για τη θέση της κεραμικής στην καθημερινή ζωή του 19ου και 20ού αιώνα.

Το πρόγραμμα, κατάλληλα προσαρμοσμένο, απευθύνεται και σε μαθητές Γυμνασίου.

Ελιά, λάδι και κεραμικά

Για μαθητές της  Β΄, Γ΄ και Δ΄ τάξης

Το πρόγραμμα αποτελεί αφορμή για συζήτηση σχετικά με τη σπουδαιότητα της ελιάς στην καθημερινή ζωή. Μέσω του κατάλληλου εποπτικού υλικού, οι μαθητές αντλούν πληροφορίες για την ελαιοπαραγωγή και τον ευεργετικό ρόλο του δέντρου στη διατροφή. Επίσης, γνωρίζουν αντιπροσωπευτικούς τύπους αγγείων αποθήκευσης και μεταφοράς λαδιού και ελαιών.

Η αγγειοπλαστική στα αρχαία και νεώτερα χρόνια

Για μαθητές της Γ’ και Δ’ τάξης του δημοτικού

Το πρόγραμμα επιδιώκει οι μαθητές να γνωρίσουν την εξέλιξη της αγγειοπλαστικής, να μάθουν τη χρηστικότητα των αρχαίων αγγείων, τα σχήματα, τα μοτίβα και τις παραστάσεις με τα οποίες διακοσμούνταν.

Πως κατασκευάζονταν τα αρχαία αγγεία, ποιες τεχνικές διακόσμησης χρησιμοποιούσαν οι αγγειοπλάστες στην αρχαία Ελλάδα? Πως έφτιαχναν τα μελανόμορφα και ερυθρόμορφα αγγεία?

Ένα ταξίδι στον μαγικό κόσμο της κεραμικής από την αρχαιότητα έως σήμερα.

 

 

Παίζοντας στο χρόνο

Για μαθητές της Δ΄, Ε’ και Στ’ τάξης

Ποια είναι τα αγαπημένα παιχνίδια των παιδιών σήμερα και ποια ήταν παλιότερα; Από ποια υλικά κατασκευάζονταν τα παιχνίδια της αρχαιότητας και από ποια σήμερα;

Σε όλα αυτά τα ερωτήματα επιχειρεί να απαντήσει το πρόγραμμα εξοικειώνοντας τα παιδιά με την αγαπημένη τους έννοια, το παιχνίδι.

Παίζοντας ατομικά ή ομαδικά, τα παιδιά χρησιμοποιούν ή κατασκευάζουν παιχνίδια από πηλό.

 

Από χώμα και νερό

Για παιδιά προσχολικής ηλικίας

Το πρόγραμμα εστιάζει στη βιωματική προσέγγιση του πηλού για την κατασκευή αντικειμένων καθημερινής χρήσης διαχρονικά και κυρίως στην εξοικείωση των παιδιών με το χώρο του μουσείου. Τα παιδιά, μέσω του δραματικού παιχνιδιού αποκωδικοποιούν βιωματικά πήλινα παραδοσιακά σκεύη της κουζίνας συγκρίνοντάς τα με σύγχρονα χρηστικά σκεύη. 

Προγραμματισμός επίσκεψης στο Μουσείο 

Στα προγράμματα μπορούν να συμμετάσχουν ομάδες των 25-30  ατόμων μετά από συνεννόηση (Δευτέρα – Παρασκευή, τηλ. επικοινωνίας  210-3318491-2  υπεύθυνη κα Φωτεινή Κατσαούνη, εκπαιδευτικός – μουσειολόγος).

Υλοποιούνται δύο προγράμματα καθημερινά.

 

Χρήσιμα στοιχεία:
Διεύθυνση Μουσείου: Μελιδώνη 4-6 και Αγίων Ασωμάτων, Θησείο
Emailkmnk@otenet.gr

 

 

 

ΜΟΥΣΕΙΟΣΚΕΥΕΣ

 

Γνωρίζω την κεραμική παράδοση της χώρας μου

Η μουσειοσκευή σχεδιάστηκε με ευγενική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος με σκοπό τη διακίνησή της σε σχολεία απομακρυσμένων περιοχών τόσο της νησιωτικής όσο και της υπόλοιπης περιφέρειας. Με το εκπαιδευτικό υλικό που περιέχει, επιδιώκει όσοι εκπαιδευτικοί δεν έχουν πρόσβαση στο Μουσείο, να εμπλουτίσουν το αναλυτικό πρόγραμμα του σχολείου εξοικειώνοντας τα παιδιά με βασικές πτυχές της νεώτερης παραδοσιακής κεραμικής του τόπου μας.

Η μουσειοσκευή απευθύνεται σε όλες τις τάξεις του δημοτικού και ο εκπαιδευτικός μπορεί να χρησιμοποιήσει το υλικό με όποιον τρόπο θεωρεί ορθότερο για την ομάδα του, προτρέποντας τους μαθητές να συμμετάσχουν ενεργά στην παρουσίαση.

Ο δανεισμός της μουσειοσκευής γίνεται για 10-15 ημέρες δωρεάν και οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί μπορούν να επικοινωνούν σχετικά με το Μουσείο στα τηλέφωνα 210-3318491-2 (αρμόδια κα Φωτεινή Κατσαούνη).

 

 

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΕΙΔΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΚΟΙΝΟΥ

Το Κέντρο υποστηρίζοντας τον κοινωνικό του ρόλο επιδιώκει να είναι χώρος ανοιχτός προς όλες τις κατηγορίες κοινού και σε αυτό το πλαίσιο εφαρμόζει εκπαιδευτικά προγράμματα για άτομα με αναπηρία (άτομα με κινητική δυσκολία, άτομα με προβλήματα ακοής, άτομα με ψυχικές διαταραχές), και άλλες ευπαθείς κοινωνικές ομάδες όπως είναι τα εξαρτημένα άτομα, οι πρόσφυγες, άτομα τρίτης ηλικίας, άνεργοι κ.α.

 

 

Τα παραπάνω προγράμματα είναι βιωματικά, καθώς οι συμμετέχοντες έρχονται σε επαφή με το γήινο υλικό του πηλού και υλοποιούνται δωρεάν κατόπιν συνεννοήσεως με το μουσείο.

 

Για κλείσιμο επισκέψεων τηλ. επικοινωνίας 210-3318491/2.

 

Σημειώνεται ότι το μουσείο είναι προσβάσιμο σε άτομα με κινητικές δυσκολίες.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΚΕΡΑΜΙΚΗΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

Στο μουσείο υλοποιούνται σε μόνιμη βάση (κάθε Σάββατο 11.00΄- 13.00΄) εργαστήρια κεραμικής για παιδιά ηλικίας 5-12 ετών.

Τα παιδικά εργαστήρια κεραμικής στοχεύουν στην καλλιέργεια της δημιουργικότητας, της φαντασίας και της συνθετικής ικανότητας των παιδιών.

Ο άμορφος πηλός αποκτά σχήμα και όγκο στα χέρια των παιδιών. Πηγή έμπνευσης για τις δημιουργίες τους είναι θέματα από την αρχαιότητα, τη λαϊκή παράδοση, την ιστορία της τέχνης κ.α.

Κατά τη διάρκεια των εργαστηρίων τα παιδιά μαθαίνουν βασικές τεχνικές κατασκευής, διακόσμησης, εφυάλωσης και ψησίματος των κεραμικών τους.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ

Από τον Οκτώβριο έως τον Ιούνιο τα Σαββατοκύριακα υλοποιούνται στο μουσείο θεματικά εργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά ηλικίας 5-12 ετών, όπως π.χ. Εργαστήρι ψηφιδωτού με θέμα «Η κεραμική συναντά το ψηφιδωτό», Κινησιολογικό Εκφραστικό εργαστήρι με θέμα «Τα συναισθήματα», Αφηγήσεις παραμυθιών, Εκπαιδευτικές παραστάσεις και άλλες δράσεις.

ΘΕΡΙΝΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

 

Καλοκαιρινές εξορμήσεις στον κόσμο  της κεραμικής …

 

Οι διακοπές ξεκίνησαν!

Ελάτε να ταξιδέψουμε παρέα στον μαγικό κόσμο της κεραμικής!

 

 

Τα παιδιά με άξονα τον πηλό θα ανακαλύψουν την μαγεία της κεραμικής τέχνης, θα μάθουν  για τα αγγεία και τις χρήσεις τους, θα πειραματιστούν δημιουργώντας κεραμικά εμπνευσμένα από καλοκαιρινά θέματα, θα παίξουν εκπαιδευτικά και άλλα παιχνίδια στη φιλόξενη αυλή του μουσείου και θα γευτούν διαφορετικές τεχνικές και χρώματα.

Α’ κύκλος

25 – 29 Ιουνίου 2018

Β’ Κύκλος

2 – 6 Ιουλίου 2018

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά 6-12 ετών.

 

Κόστος συμμετοχής ανά κύκλο: 80,00 ευρώ

Στην τιμή συμπεριλαμβάνεται ελαφρύ γεύμα (σάντουιτς και χυμός) που θα παρέχεται στα παιδιά.

Στα αδέρφια προβλέπεται έκπτωση 10% στο 2ο παιδί.

 

 

Διάρκεια του προγράμματος: 10.00΄ – 14.00΄

Ώρα προσέλευσης: 09.00΄-10.00′

Ώρα αποχώρησης: 14.00΄-15.00΄

 

Σε συνεργασία με την εικαστικό – ιστορικό τέχνης Ευφροσύνη Φιωτάκη.

 

Πληροφορίες – Δηλώσεις συμμετοχής: τηλ. 210-3318491/2 και email:kmnk@otenet.gr, Facebook:ModernPotteryStudyCenter, www.potterymuseum.gr