Έκθεση

ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΠΩΛΙΝΑΣ ΚΑΣΙΜΑΤΗ

 

 

ΣΧΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΠΗΛΟ – LENS OF CLAY

 

Ατομική έκθεση Πωλίνας Κασιμάτη

 

Στην γλυπτική εγκατάσταση «Σχέσεις απο Πηλό- Lens of Clay», που παρουσιάζεται από τις 27 Απριλίου έως τις 11 Μαΐου 2018 στο Κέντρο Μελέτης Νεώτερης Κεραμεικής, η εικαστικός Πωλίνα Κασιμάτη, με την άσκηση της αφαίρεσης και των επαναλαμβανόμενων μονάδων συνθέτει την ανθρώπινη μορφή στη δημόσια έκφραση της.

Η ανθρώπινη μορφή γίνεται ο κύριος αρχιτεκτονικός χώρος της εγκατάστασης στο μουσείο, είναι το κεντρικό σημείο από το οποίο προσανατολίζονται τα άλλα στοιχεία, το φως, το περιβάλλον, ο ήχος και κυρίως το βλέμμα και η αντίληψη των θεατών.

Η εικαστικός μέσω του πηλού «ενσαρκώνει» διαφορετικούς χαρακτήρες, ενεργούς πολίτες που μέσα από το σχήμα τους, τη φυσιολογία και την υλικότητα τους συνθέτουν τη μορφή μιας εμπειρίας, τον τόπο και το σημάδι της υποκειμενικότητας του χαρακτήρα στο δημόσιο χώρο. Εκφράσεις, κινήσεις, εναγκαλισμοί συμβάλλουν στη σύνθεση των χαρακτήρων/πολιτών και κατευθύνουν το μουσειακό χώρο και την υποκειμενική, σωματική συνειδητοποίηση των θεατών.

Η κατανόηση της παρουσίας αποτελεί βασική θεματική στο έργο της Κασιμάτη, που διευρύνεται στο «Σχέσεις από Πηλό- Lens of Clay», με την έρευνα της εικαστικού στην αντίληψη του ζωντανού σώματος, της ανθρώπινης μορφής, και της σωματικής παρουσίας ως καλλιτεχνικού μέσου.

Η ζωτικότητα των μορφών στη συγκεκριμένη έκθεση δεν διαμεσολαβείται τεχνικά μέσω του βίντεο, της κινούμενη εικόνας και της τεχνολογίας. Με την εφαρμογή αρχαίων και διαχρονικών καλλιτεχνικών πρακτικών η Κασιμάτη επιτυγχάνει να σωματοποιήσει τον εικαστικό χώρο μέσω της παρουσίασης σωμάτων από πηλό, πουκαταφέρνουν να υπάρξουν όχι μόνο ως αντικείμενο της αντίληψης, αλλά ως τόπος προέλευσής του, το μηδενικό του σημείο.

 

Eγκαίνια έκθεσης: Παρασκευή 27 Απριλίου, ώρα 19:30

 

Ώρες λειτουργίας

Δευτέρα – Παρασκευή 09.00-15.00

Σάββατο 10.00-14.00

 

 

 

Διεύθυνση: Μελιδώνη 4-6 και Αγίων Ασωμάτων Θησείο, τηλ.: 210-3318491/2, 6946288210, www.potterymuseum.gr

 

 

Επιμέλεια – Παραγωγή “Σχέσεις απο Πηλό- Lens of Clay

Η Αστική Μη Κερδοσκοπική Out of the Box Intermedia ιδρύθηκε το 2008 στο Λονδίνο και την Αθήνα και ειδικεύεται στην έρευνα και την παραγωγή διατομεακών πρότζεκτ με τη διεθνή συνεργασία πανεπιστημίων, καλλιτεχνικών ομάδων και επιστημονικών ιδρυμάτων. Η εταιρία είναι εγγεγραμμένη στο Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων του Υπουργείου Πολιτισμού και διοργανώνει καλλιτεχνικές παραγωγές, εκπαιδευτικά προγράμματα, συνέδρια, δημοσιεύσεις. Έχει υποστηριχθεί απο το Υπουργείο Πολιτισμού, το Υπουργείο Τουρισμού, το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Πολιτισμού, το Βρετανικό Συμβούλιο, το Γαλλικό Ινστιτούτο, το Ίδρυμα ΝΕΟΝ και ιδιωτικές εταιρίες.

Παραγωγές της  Out  Of  The  Box  έχουν παρουσιαστεί στο ΕΜΣΤ Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Μουσείο Μπενάκη, στο Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο, Shunt Vaults Λονδίνο, Hunterian Museum Λονδίνο, French Institute, ICA, Historical Archives Museum, Place-London, Frieze London, Tate Modern, στο Δημόσιο Χώρο στη Βυρητό, στο Βουβάλειο Παρθεναγωγείο στην Ποθία Καλύμνου, στην Ιόνιο Βουλή, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δήλου και το Ελληνικό Προξενείο Νέας Υόρκης. Οι παραγωγές της εταιρίας εξετάζουν δομικούς συσχετισμούς ανάμεσα στις εικαστικές τέχνες, τον κινηματογράφο, την αρχιτεκτονική, την επιστήμη και τη χορογραφική έρευνα. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα:

https://www.youtube.com/user/OutOfBoxIntermedia/videos 

http://www.outoftheboxintermedia.org