ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΑΡΤΑΣ

«ΝΕΩΤΕΡΗ ΚΕΡΑΜΙΚΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΤΑ 16ος-20ος αι.» 

Την Τετάρτη 12 Ιουλίου 2017 και ώρα 20:30, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας θα γίνουν τα εγκαίνια της περιοδικής έκθεσης: «Η Νεώτερη Κεραμική της Άρτα 16ος-20ος αι.», που συνδιοργανώνεται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας, το Κέντρο Μελέτης Νεώτερης Κεραμεικής – Ίδρυμα Οικ. Γ. Ψαρόπουλου και το Δήμο Αρταίων.

Στην έκθεση παρουσιάζονται για πρώτη φορά τα σημαντικότερα και καλύτερα διατηρημένα δείγματα από ένα πλούσιο κεραμικό υλικό, το οποίο ήρθε στο φως κατά τη διάρκεια ανασκαφικών ερευνών στην πόλη της Άρτας. Πρόκειται κυρίως για αδημοσίευτα ευρήματα, τα οποία, αφού συντηρήθηκαν από εξειδικευμένο προσωπικό της υπηρεσίας, εκτίθενται για πρώτη φορά στο κοινό. Η έκθεση συνοδεύεται από φωτογραφικό υλικό από τοιχογραφίες και άλλα στοιχεία, μέσω των οποίων ο επισκέπτης δύναται να γνωρίσει από κοντά την κεραμική παραγωγή της Άρτας και την εκλεπτυσμένη αισθητική των κατοίκων γενικότερα, καθιερώνοντας την παλαιά πρωτεύουσα του Δεσποτάτου κέντρο μεταβυζαντινής και νεώτερης κεραμικής τέχνης

Θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ: «Ο τελευταίος αγγειοπλάστης της Άρτας», παραγωγή του Δικτύου Νεώτερης Κεραμικής.

Θα ακολουθήσει μουσική εκδήλωση, όπου ο αρχαιολόγος και πιανίστας Νεκτάριος Γιούτσος θα ερμηνεύσει δικά του έργα για πιάνο.

Νεκτάριος – Πέτρος Γιούτσος

Αποφοίτησε από το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων το 2003 και υποστήριξε τη διδακτορική του διατριβή στο ίδιο Πανεπιστήμιο το 2012 με θέμα: Χοροί Νυμφών στη λατρεία του Πάνω και των Νυμφών. Σήμερα είναι μεταδιδακτορικός ερευνητής στο τομέα Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στον τομέα της Αρχαιοακουστικής. Παράλληλα, σπούδασε πιάνο στο Εθνικό Ωδείο και το Ωδείο Φίλιππος Νάκας στην Αθήνα και απέκτησε το δίπλωμα του το 2003 με την Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου με βαθμό Άριστα παμψηφεί, Α΄ Βραβείο, ενώ ολοκλήρωσε τις θεωρητικές του σπουδές με άριστα στο Ελληνικό Ωδείο Βορείων Προαστίων με τον Γιώργο Αραβίδη το 2013. Έχει, επίσης, συμμετάσχει σε πολλές συναυλίες και Master Class Πιάνου στην Ελλάδα και το εξωτερικό και το 2006 πήρε το Α’ βραβείο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Σύνθεσης της Χορωδίας και Ορχήστρας Νέων (ΧΟΝ). Εργάζεται ως συμβασιούχος αρχαιολόγος στο Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού και έχει συμμετάσχει σε ανασκαφές και αναμορφώσεις αρχαιολογικών χώρων σε Αθήνα, Σπάρτη, Γύθειο, Ναύπλιο, Πρέβεζα, Άρτα και Ιωάννινα.

Ρεσιτάλ Πιάνου 12-07-17

Πρόγραμμα

  1. Αγάπης Αγώνας Άγονος
  2. Τρία Νυχτερινά
  3. Γυάλινα Πέπλα
  4. Ενύπνιον