Σχολικά εκπαιδευτικά προγράμματα

Σχολικό έτος 2017-2018

Oι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί μπορούν να επικοινωνούν με το Μουσείο Nεώτερης Κεραμεικής για να δηλώσουν συμμετοχή στα οργανωμένα σχολικά εκπαιδευτικά μας προγράμματα.

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα είναι βιωματικά και έχουν θεματολογία εμπνευσμένη από την κεραμική παράδοση της χώρας μας.

 

Στο Κέντρο Μελέτης οργανώνονται από το 1993 εκπαιδευτικά προγράμματα για όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης (παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας, άτομα με αναπηρία και άλλες ειδικές κοινωνικές ομάδες) προσαρμοσμένα στα ενδιαφέροντα και το γνωστικό επίπεδο ηλικίας.

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα αποβλέπουν στη γνωριμία των μαθητών με όλες τις πτυχές της νεώτερης χρηστικής κεραμικής και του λαϊκού βίου του χθες, αλλά και στην εξοικείωσή τους με το ευρύτερο μουσειακό περιβάλλον. Είναι σχεδιασμένα σύμφωνα με το αναλυτικό πρόγραμμα και εφαρμόζονται ανάλογα με την ηλικία των μαθητών. Βασίζονται στη διαθεματική προσέγγιση και προσαρμόζονται στον εκθεσιακό χώρο όπου υλοποιούνται, δίνοντας, παράλληλα, δυνατότητα για επέκταση της εκπαιδευτικής διαδικασίας  και εκτός σχολείου.

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα αναδεικνύουν τις διαφορετικές εκφάνσεις τις παραδοσιακής κεραμικής, αξιοποιώντας ως εργαλεία, το βιωματικό παιχνίδι και την ενεργητική συμμετοχή των μαθητών.

Βασικός σκοπός των προγραμμάτων είναι οι μαθητές να έρθουν σε επαφή με κεραμικά από τη συλλογή του Μουσείου, αντιπροσωπευτικά δείγματα της νεοελληνικής περιόδου, να κατανοήσουν τη χρήση και τις τεχνικές τους και να γνωρίσουν το επάγγελμα του αγγειοπλάστη.

 

Σε όλα τα εκπαιδευτικά προγράμματα παρέχεται στους μαθητές η δυνατότητα να  δημιουργήσουν τα δικά τους έργα με το γήινο υλικό του πηλού.

 

Πληροφορίες και κλείσιμο επισκέψεων

  • τηλέφωνα: 210-3318491/2 (Δευτέρα – Παρασκευή 09.00’ -15.30’)
  • email: kmnk@otenet.gr