Δελτία Τύπου

Workshop Κεραμικής:  «Φορητά βάζα και δοχεία»

 

 

Το Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2021 (18.00 ως 20.00) διοργανώνεται στο Κέντρο Μελέτης Νεώτερης Κεραμεικής (Μελιδώνη 4-6, Θησείο) εργαστήρι καλλιτεχνικής κεραμικής δημιουργίας με την εικαστικό Pascale Weber.

Είναι διαθέσιμες είκοσι θέσεις συμμετεχόντων. Η κράτηση θέσης εξασφαλίζεται με την καταβολή 10 ευρώ στο Μουσείο (18.00 ως 21.00 καθημερινά). Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης ή εργαστηριακό τεστ 24 ωρών και να τηρούν όλα τα μέτρα προστασίας.

Περιγραφή εργαστηρίου

Τα τεχνουργήματα μας δίνουν τη δυνατότητα να διηγηθούμε και να φανταστούμε ιστορίες. Θα δημιουργήσουμε μία σειρά αντικειμένων ως ενδείξεις μίας αρχαιολογίας του μέλλοντος, όπου οι άνθρωποι μας, ως νομάδες, θα πρέπει να μετακινούνται μαζί με τον κήπο τους. Η Pascale Weber μας προτείνει να συλλογιστούμε, in situ, τη φυτική ζωή σε αλληλεπίδραση με το σώμα, δημιουργώντας κεραμικά αντικείμενα τα οποία μπορούμε να μεταφέρουμε μαζί μας και εμπεριέχουν φυτά για φροντίδα ή προστασία, λαμβάνοντας υπόψιν πως δεν είναι απλά αντικείμενα αλλά ένα μέσο να αναλογιστούμε το σώμα και τη σχέση μας με το φυσικό περιβάλλον.

Λίγα λόγια για την Pascal Weber

Η Pascale Weber είναι Γαλλίδα εικαστικός, συγγραφέας και καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο Paris 1 Panthéon-Sorbonne, η οποία έπειτα από πολυετή καλλιτεχνική πορεία ίδρυσε μαζί με τον Jean Delsaux  το καλλιτεχνικό δίδυμο Hantu (Weber+Delsaux) με το οποίο δραστηριοποιείται τα τελευταία χρόνια και έχει πραγματοποιήσει, μεταξύ του 2012-2020, περίπου 70 performances στην Ευρώπη, Βόρειο Αφρική, Ασία, Βόρεια και Νότια Αμερική, Αρκτική και στα τροπικά δάση του Ισημερινού, κυρίως με θεματική τη σχέση του σώματος με το φυτικό κόσμο. Για τη φιλοσοφία του Hantu, το σώμα είναι ένα σύστημα προικισμένο με μία αποκαλυπτική δύναμη των γενεαλογιών και πατρογονιών που καθιζάνουν σε αυτό, των ροών που το διασχίζουν και των δυνάμεων που το κατοικούν, των αλληλεπιδράσεων και των άυλων δεσμών που είναι εγκατεστημένες στο περιβάλλον. Για τον Hantu, είναι εφικτό να υπερασπιστούμε το περιβάλλον, μόνο υπερασπιζόμενοι την ευαίσθητη πλευρά του σώματός μας. Η κεραμική, τέλος, αποτελεί ένα προνομιακό μέσο στις δημιουργίες τους.