Νέα

Αποχαιρετισμός στον Πέτρο Θέμελη

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο και το προσωπικό του Κέντρου Μελέτης Νεώτερης Κεραμεικής εκφράζουν τη βαθειά τους οδύνη για την απώλεια του καθηγητή Πέτρου Θέμελη. Ο Π. Θέμελης υπήρξε στενός φίλος και συνεργάτης της οικογένειας Γ. Ψαρόπουλου και αντιπρόεδρος του Κέντρου Μελέτης Νεώτερης Κεραμεικής για πολλά χρόνια.

Οι περισσότεροι γνώριζαν τον Πέτρο Θέμελη ως ένα διακεκριμένο αρχαιολόγο και ακαδημαϊκό δάσκαλο που συνέδεσε τη ζωή του με την αποκάλυψη και ανάδειξη της αρχαίας πόλης της Μεσσήνης. Ωστόσο, ο Πέτρος Θέμελης χαρακτηριζόταν από μια λογιοσύνη του παλιού καιρού, με ευρύτατη μόρφωση και πολυσχιδή ενδιαφέροντα πέρα από τα αμιγώς αρχαιολογικά. Μέρος της αγάπης του και της έρευνάς του ήταν και ο λαϊκός πολιτισμός. Τον ενδιέφεραν ιδιαίτερα τα ακρόπρωρα πλοίων για τα οποία είχε εκδώσει ειδική μονογραφία, καθώς και οι γοργόνες και οι ιστορίες τους. Τα μυθικά αυτά πλάσματα υπήρξαν πηγή έμπνευσης στις δικές του ζωγραφικές αναζητήσεις και βασικό θέμα σε εκθέσεις ζωγραφικής που πραγματοποίησε.

Τον Πέτρο Θέμελη συνέδεε μια βαθειά και ειλικρινής φιλία με την Μπέτυ Ψαροπούλου γι΄ αυτό και παρέμεινε μέχρι τέλους αντιπρόεδρος του Ιδρύματος, αφανής συμπαραστάτης και  θυμόσοφος σύμβουλος σε όλες τις δράσεις μας. Αγαπούσε τη νεότερη ελληνική κεραμική και επεδίωκε να εμβαθύνει σε αυτή, όπως στην τελευταία ξενάγησή του στο Κέντρο Μελέτης Νεώτερης Κεραμεικής, το προηγούμενο καλοκαίρι, όπου για ώρες πληροφορούνταν και συζητούσε για τις ερευνητικές δράσεις και τους νέους στόχους του Ιδρύματος.

Τον αποχαιρετούμε με λύπη και ένα βαθύ αίσθημα ευθύνης να συνεχίσουμε την έρευνα του λαϊκού πολιτισμού με την ίδια σεμνότητα και σοβαρότητα που διέκρινε τη ζωή και το έργο του.

 

Πηγή φωτογραφίας : athensvoice.gr