Διάλεξη

Διάλεξη με θέμα “Σύγχρονοι Ιάπωνες κεραμίστες”

 

Διάλεξη της Ντίνας Αναστασιάδου με θέμα

«Σύγχρονοι Ιάπωνες Κεραμίστες»

 

Τρίτη 26 Μαρτίου 2019

18.00΄- 20.00΄

 

Η Ιαπωνία έχει μακρά παράδοση στην κεραμική τέχνη. Τα χρηστικά αντικείμενα χρονολογούνται από την περίοδο Τζόομον, (Jōmon period) 10.000 π.χ.- 300μ.χ.  Τα κεραμικά σκεύη επίσης συνδέονται άμεσα με την Τελετή του τσαγιού (Chanoyu – chadō) και τον Βουδισμό Ζεν.

Μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο όμως πολλοί καλλιτέχνες – επηρεασμένοι από την Δύση – δημιουργούν έργα που λειτουργούν ανάμεσα σε  χρηστικά αντικείμενα και γλυπτά. Το κίνημα Σόοντέισα  (Sōdeisha 1948 – 1988) δημιουργήθηκε από μια ομάδα νεαρών αγγειοπλαστών από το Κυότο  (Yagi Kazuo, Yamada Hiraku, Shoji Hamada, Izuru Yamamoto).  Το κίνημα ήταν πρωτοποριακό γιατί δεν στηρίζονταν σε πρότυπα του παρελθόντος. Οι νεαροί καλλιτέχνες που το αποτελούσαν ήταν αποφασισμένοι να εντάξουν την δουλειά τους στην διεθνή νεωτεριστική τέχνη.  Οι αφηρημένες γεωμετρικές φόρμες που ακολουθούν δουλεύονται με παραδοσιακές τεχνικές και γυαλώματα δημιουργώντας έτσι μια σύγχρονη – αλλά στην βάση Ιαπωνική – κεραμική τέχνη. Οι καλλιτέχνες αυτοί εκθέτουν τα έργα τους σε γκαλερί και Μουσεία της Αμερικής, λαμβάνουν διακρίσεις και επαίνους. Κάποιοι από αυτούς χαρακτηρίζονται ως «Ζωντανοί εθνικοί θησαυροί».  (Living National Treasure).  Το κίνημα Σόοντέισα  (Sōdeisha) επηρέασε βαθιά τις επόμενες γενιές καλλιτεχνών.

 

Υπάρχουν όμως και άλλοι μεμονωμένοι καλλιτέχνες που δημιουργούν κεραμικά έργα παντρεύοντας την σύγχρονη τέχνη με την παράδοση όπως οι Imaizumi Imaemon, Nakamura Takuo, Keiko Matsumoto.

 

Είσοδος ελεύθερη για το κοινό

Μελιδώνη 4-6 και Αγίων Ασωμάτων, Θησείο τηλ. 210-3318491/2