ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΕΡΑΜΙΚΗΣ 2021-2022

 

Το Κέντρο Μελέτης Νεώτερης Κεραμεικής, στα πλαίσια των εκπαιδευτικών του δράσεων πραγματοποιεί μαθήματα κεραμικής αλλά και εξειδικευμένα σεμινάρια για ενήλικες.

Tα μαθήματα κεραμικής συνδυάζουν τη θεωρία με τη πράξη και αποσκοπούν στη μύηση των  συμμετεχόντων στην πανάρχαια τέχνη της κεραμικής

Τα μαθήματα πλαισιώνονται από παράλληλες εκδηλώσεις όπως Κυριακάτικες επισκέψεις σε  μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους, εργαστήρια κεραμικής, εκδηλώσεις στην αυλή του μουσείου,  θεματικές εκδρομές.

Το κόστος των μαθημάτων είναι 80,00 ευρώ το μήνα συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ. Τα υλικά και  τα απαραίτητα εργαλεία παρέχονται από το μουσείο. Η συμμετοχή στις εκδηλώσεις είναι δωρεάν.

Για τη συμμετοχή στα τμήματα κεραμικής απαραίτητη είναι η έγκαιρη εγγραφή στη γραμματεία του Μουσείου στο 2103318491/2, μέσω email στο kmnk@otenet.gr ή με μήνυμα στο Facebook (https://www.facebook.com/ModernPotteryStudyCenter)

 

Τα τμήματα των αρχαρίων ξεκινούν Οκτώβριο και ολοκληρώνονται τον Ιούλιο. Αποσκοπούν στην εκμάθηση των βασικών στοιχείων της κεραμικής, την κατασκευή με χειροποίητες τεχνικές, τη διακόσμηση, την εφυάλωση και το ψήσιμο των κεραμικών. Για τη συμμετοχή στα τμήματα αρχαρίων απαραίτητη είναι η έγκυρη εκδήλωση ενδιαφέροντος στη γραμματεία του Μουσείου.

Για τα τμήματα των αρχαρίων τηρείται σειρά προτεραιότητας.

 

Στο πρώτο έτος οι μαθητές διδάσκονται τα βασικά στοιχεία της κεραμικής, τις χειροποίητες τεχνικές κατασκευής, την χρήση αργού τροχού, απλούς τρόπους διακόσμησης και εφυάλωσης καθώς και ψησίματος. Στο δεύτερο και τρίτο έτος τα μαθήματα εξειδικεύονται και οι μαθητές εμβαθύνουν στους τρόπους κατασκευής, διακόσμησης και ψησίματος των κεραμικών και εμπνέονται από την αρχαία και νεότερη κεραμική. Διδάσκονται την χρήση ταχύστροφου τροχού, τρόπους παρασκευής και εφαρμογής επιχρισμάτων,terra sigillata, την δημιουργία χρωματιστών  και καλυπτικών εφυαλώσεων, ψήσιμο με ξύλα κ.ο.κ.

Εκπαιδευτής στα προγράμματα κεραμικής για ενήλικες είναι ο αρχαιολόγος και κεραμίστας  Νίκος Λιάρος. Στα μαθήματα κατά καιρούς προσκαλούνται και διδάσκουν παραδοσιακοί  αγγειοπλάστες, ενώ συχνή είναι η συνεργασία με επιστημονικούς φορείς και πανεπιστήμια  της Ελλάδας και του εξωτερικού για τη διεξαγωγή ειδικευμένων σεμιναρίων. Τα σεμινάρια  αυτά είναι θεματικά και σε αυτά διδάσκουν διακεκριμένοι κεραμίστες, εικαστικοί και  ακαδημαϊκοί.

 

NEOΣ ΚΥΚΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΚΕΡΑΜΙΚΗΣ 2021-2022

Το Μουσείο Κεραμικής συνεχίζει και  φέτος τα μαθήματα κεραμικής ενηλίκων τηρώντας όλα τα προβλεπόμενα μέτρα για την ασφάλεια και προστασία όλων.

Τα τμήματα για τη φετινή χρονιά διαμορφώνονται ως εξής :

  • Δευτέρα 18.00 – 21.00, περσινοί πρωτοετείς, ( έναρξη 4 Οκτωβρίου 2021)
  • Τρίτη 18.00 – 21.00,περσινοί δευτεροετείς, (έναρξη 5 Οκτωβρίου 2021)
  • Τετάρτη 18.00 – 21.00, τεταρτοετείς, (έναρξη 6 Οκτωβρίου 2021)
  • Τετάρτη 14.30-17.30, πρωτοετείς β’ τμήμα (έναρξη 6 Οκτωβρίου 2021)
  • Πέμπτη 18.00 – 21.00, περσινοί δευτεροετείς, β’ τμήμα (έναρξη 7 Οκτωβρίου 2021)
  • Παρασκευή 18.00 – 21.00, πρωτοετείς, (έναρξη 1 Οκτωβρίου 2021)
  • Σάββατο 10.30-13.30, περσινοί πρωτοετείς, β’ τμήμα (έναρξη 2 Οκτωβρίου 2021)
  • Σάββατο 14.00-17.00, πρωτοετείς, γ’ τμήμα (έναρξη 2 Οκτωβρίου 2021)

 

Στο πλαίσιο των νέων μέτρων για τη συμμετοχή στα τμήματα κεραμικής απαιτείται η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή  rapid test 48 ωρών.

 

Σημείωση: Δεν υπάρχουν πλέον διαθέσιμες θέσεις στα τμήματα των αρχαρίων.