ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΕΡΑΜΙΚΗΣ

Το Κέντρο Μελέτης Νεώτερης Κεραμεικής, στα πλαίσια των εκπαιδευτικών του δράσεων πραγματοποιεί μαθήματα κεραμικής αλλά και εξειδικευμένα σεμιναρία για ενήλικες.

Tα μαθήματα κεραμικής συνδυάζουν τη θεωρία με τη πράξη και αποσκοπούν στη μύηση των  συμμετεχόντων στην πανάρχαια τέχνη της κεραμικής. Τα εργαστήρια γίνονται καθημερινές  απόγευμα (18.00- 21.00), μια φορά την εβδομάδα.

Τα μαθήματα πλαισιώνονται από παράλληλες εκδηλώσεις όπως Κυριακάτικες επισκέψεις σε  μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους, εργαστήρια κεραμικής, εκδηλώσεις στην αυλή του μουσείου,  θεματικές εκδρομές.

Το κόστος των μαθημάτων είναι 80,00 ευρώ το μήνα συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ. Τα υλικά και  τα απαραίτητα εργαλεία παρέχονται από το μουσείο. Η συμμετοχή στις εκδηλώσεις είναι δωρεάν.

Για τη συμμετοχή στα τμήματα κεραμικής απαραίτητη είναι η έγκαιρη εγγραφή στη γραμματεία του Μουσείου στο 2103318491/2 ή στο 6945256834, μέσω email στο kmnk@otenet.gr ή με μήνυμα στο Facebook.

https://www.facebook.com/ModernPotteryStudyCenter

 

Για τα τμήματα των αρχαρίων τηρείται σειρά προτεραιότητας.

Τα τμήματα των αρχαρίων ξεκινούν Οκτώβριο και ολοκληρώνονται τον Ιούλιο. Αποσκοπούν στην εκμάθηση των βασικών στοιχείων της κεραμικής, την κατασκευή με χειροποίητες τεχνικές, τη διακόσμηση, την εφυάλωση και το ψήσιμο των κεραμικών. Για τη συμμετοχή στα τμήματα αρχαρίων απαραίτητη είναι η έγκυρη εκδήλωση ενδιαφέροντος στη γραμματεία του Μουσείου.

Τα μαθήματα κεραμικής χωρίζονται σε τρεις ετήσιους κύκλους Τα τμήματα των αρχαρίων ξεκινούν Οκτώβριο και ολοκληρώνονται τον Ιούνιο.

Στο πρώτο έτος οι μαθητές διδάσκονται τα βασικά στοιχεία της κεραμικής, τις χειροποίητες τεχνικές κατασκευής, την χρήση αργού τροχού, απλούς τρόπους διακόσμησης και εφυάλωσης καθώς και ψησίματος. Στο δεύτερο και τρίτο έτος τα μαθήματα εξειδικεύονται και οι μαθητές εμβαθύνουν στους τρόπους κατασκευής, διακόσμησης και ψησίματος των κεραμικών και εμπνέονται από την αρχαία και νεότερη κεραμική. Διδάσκονται την χρήση ταχύστροφου τροχού, τρόπους παρασκευής και εφαρμογής επιχρισμάτων,terra sigillata, την δημιουργία χρωματιστών  και καλυπτικών εφυαλώσεων, ψήσιμο με ξύλα κ.ο.κ.

Εκπαιδευτής στα προγράμματα κεραμικής για ενήλικες είναι ο αρχαιολόγος και κεραμίστας  Νίκος Λιάρος. Στα μαθήματα κατά καιρούς προσκαλούνται και διδάσκουν παραδοσιακοί  αγγειοπλάστες, ενώ συχνή είναι η συνεργασία με επιστημονικούς φορείς και πανεπιστήμια  της Ελλάδας και του εξωτερικού για τη διεξαγωγή ειδικευμένων σεμιναρίων. Τα σεμινάρια  αυτά είναι θεματικά και σε αυτά διδάσκουν διακεκριμένοι κεραμίστες, εικαστικοί και  ακαδημαϊκοί.

Κόστος εγγραφής: 15,00 ευρώ (για τους πρωτοετείς)

 

NEOΣ ΚΥΚΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΚΕΡΑΜΙΚΗΣ 2020-2021

Το Μουσείο Κεραμικής συνεχίζει και  φέτος τα μαθήματα κεραμικής ενηλίκων τηρώντας όλα τα προβλεπόμενα μέτρα για την ασφάλεια και προστασία όλων.

 

Τα τμήματα για τη φετινή χρονιά διαμορφώνονται ως εξής :

  • Δευτέρα 18.00 – 21.00, πρωτοετείς, α΄τμήμα ( έναρξη 5 Οκτωβρίου 2020)
  • Τρίτη 18.00 – 21.00, δευτεροετείς, α’ τμήμα (έναρξη 6 Οκτωβρίου 2020)
  • Τετάρτη 18.00 – 21.00, τεταρτοετείς, α’ τμήμα (έναρξη 7 Οκτωβρίου 2020)
  • Πέμπτη 18.00 – 21.00, δευτεροετείς, β’ τμήμα (έναρξη 1 Οκτωβρίου 2020)
  • Παρασκευή 18.00 – 21.00, τριτοετείς, (έναρξη 2 Οκτωβρίου 2020)
  • Σάββατο 10.30-13.30, πρωτοετείς, β’ τμήμα (έναρξη 3 Οκτωβρίου 2020)
  • Σάββατο 14.00-17.00, πρωτοετείς, γ’ τμήμα (έναρξη 3 Οκτωβρίου 2020)