Ιδρύτρια του Κέντρου Μελέτης Νεώτερης Κεραμεικής είναι η Μπέττυ Ψαροπούλου (1930 – 2009). Γόνος αστικής αθηναϊκής οικογένειας του Μεσοπολέμου η Μπέττυ Ψαροπούλου από νωρίς συναναστρεφόταν με σημαντικές προσωπικότητες των Γραμμάτων και των Τεχνών, στοιχείο που της εμφύσησε το ενδιαφέρον για το λαϊκό πολιτισμό και τη λαϊκή τέχνη.
Ήδη από τη δεκαετία του 1950, ξεκίνησε να συλλέγει κεραμικά μέχρις ότου βίωσε τη σπουδαιότητα της παραδοσιακής κεραμικής για την καθημερινή ζωή των ανθρώπων και συνειδητοποίησε το γεγονός ότι δεν υπήρχε σχετικό ενδιαφέρον από τους λαογράφους της εποχής. Η μαθητεία της κοντά στο δάσκαλο Πάνο Βαλσαμάκη συνέτεινε προς αυτή την κατεύθυνση. Η συλλογή κεραμικών και οι πληροφορίες που συγκέντρωσε στη διάρκεια του πολύχρονου ερευνητικού οδοιπορικού της στον ελλαδικό χώρο αποτέλεσαν τον πυρήνα για τη δημιουργία του Κέντρου.
Η ίδρυση του Κέντρου Μελέτης Νεώτερης Κεραμεικής αποτελεί απόδειξη της μεγάλης αγάπης της Μπέττυς Ψαροπούλου για την τέχνη και τους ανθρώπους του πηλού, αλλά και πράξη ευθύνης απέναντι στο τεράστιο αρχειακό υλικό που προσπάθησε να αξιοποιήσει συστηματικά και με σοβαρότητα, μελετώντας και δημοσιεύοντας συνεχώς. Τα τελευταία χρόνια, εξάλλου, προώθησε την παρουσίαση της δουλειάς σύγχρονων καλλιτεχνών στο Κέντρο, όπως της Ήρας Τριανταφυλλίδου, της Ελευθερίας Δροσάκη, κ.ά.
Η Μπέττυ Ψαροπούλου δημοσίευσε τις εξής μονογραφίες:
Οι τελευταίοι τσουκαλάδες του ανατολικού Αιγαίου (1986, Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών), Η κεραμική του χθες στα Κύθηρα και στην Κύθνο (1990), Η χρηστική κεραμική του χθες στη Νάξο (2005), Θραψανό: χωριό των αγγειοπλαστών (μαζί με το Νίκο Σημαντηράκη, 2007). Επίσης επιμελήθηκε τους καταλόγους των εκθέσεων Με αφορμή μία στάμνα (1997) και Τσανάκ Καλέ, το κάστρο των αγγείων (2006).